Har du insett att din ekonomi inte går ihop? Är du tveksam till vad du kan göra åt det?

Här kommer några tips som kan få dig att komma vidare och få rätsida på dina bekymmer.

Se över kostnader

Kan verka självklart men de flesta i Sverige har ganska dålig koll på sina utgifter och vart pengarna tar vägen. Många lever från lön till lön utan att spara, det är mer tur om det råkar finnas pengar kvar på kontot i slutet av månaden så man slipper snåla. Man kan självklart använda sig av en klassisk budget i Excel eller liknande verktyg men det kan vara tidskrävande att gå igenom sitt bankkonto och skriva upp och kategorisera sina kostnader. Med tekniken så finns det dock hjälp att få, många av storbankerna erbjuder en utgiftskoll i sin app och det finns även företag som satsar helt på just den affärsidéen som Tink.

Jämför med inkomster

När du mer om dina utgifter är det dags att se över dina inkomster – räcker de till alla utgifter? Har du räknat med sparande och vad som händer om dina inkomster minskar (t ex om du blir sjuk, förlorar jobbet eller ska gå på föräldraledighet)?

Det är alltid lättare att justera sina utgifter än sina inkomster så om du märker att saker inte går ihop måste du börja ta itu med utgifterna.

Förutom att kapa onödiga utgifter och spara pengar på det mer klassiska sättet (lunchlåda, kaffe i termos etc.) så är en stor del ofta avbetalningar på skulder. Har du många dyra krediter så rusar ofta utgifterna iväg i form av höga räntor. Här kan det vara en god idé att försöka samla dessa i ett billigare lån, du kan antingen ta hjälp av din bank eller börja jämföra olika kreditgivare för möjligheten att ta ett samlingslån.